Anne ve Anne Adayları Hoşgeldiniz
NEDEN ÜYE OLMALIYIM?; SİTEDE BULUNAN DİĞER DETAYLARDAN YARARLANMAK, UZMANLARIN GÖRÜŞLERİNİ OKUMAK, FORUM İÇERSİNDEKİ GİZLİ BÖLÜMLERİ GÖREBİLMEK VE DİĞER ANNE ADAYLARIYLA TANIŞMAK İÇİN LÜTFEN ÜYE OLUNUZ...

Join the forum, it's quick and easy

Anne ve Anne Adayları Hoşgeldiniz
NEDEN ÜYE OLMALIYIM?; SİTEDE BULUNAN DİĞER DETAYLARDAN YARARLANMAK, UZMANLARIN GÖRÜŞLERİNİ OKUMAK, FORUM İÇERSİNDEKİ GİZLİ BÖLÜMLERİ GÖREBİLMEK VE DİĞER ANNE ADAYLARIYLA TANIŞMAK İÇİN LÜTFEN ÜYE OLUNUZ...
Anne ve Anne Adayları Hoşgeldiniz
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Arama
 
 

Sonuç :
 


Rechercher çıkıntı araştırma

Baş Köşe
Destekleyenler

Zirve100 Toplist


TurkeyRank.Com - Pagerank Servisi

Toplist
Webparki.Net Toplist Site Ekle Hit Al Pagerank3 Link Ekle Link Paylas
Forum Siteleri
Sağlık Bilgileri
Sitenburada.Com | Toplist , Site Ekle , Google Site Kaydet , Hit Kazan


site ekle

Siteni Ekle Hit Kazan
dizin, site ekle, link ekle, toplist, dizin ekle
Toplist
www.toplist.net.in TOPLIST toplist SEKTÖREL TOPLİSTE TOPLİST sektörel firmalar şirketler sanayi ticaret Topliste Toplist Topsites TOPLIST toplist arama motoru firmalar dizini dizin free company links ücretsiz sektörel kobi kobiler rehberi dizinler free di
Kitap
site ekle Oyunlar
Günün Gündemi

Hamilelik ve Aids

Aşağa gitmek

Hamilelik ve Aids Empty Hamilelik ve Aids

Mesaj  Sevgi Salı Kas. 09, 2010 11:42 am

HlV'in neden olduğu kazanılmış immun yet­mezlik sendromu (Acquired Immune Deficieny Syndrome=AlDS), günümüzün en büyük sağlık sorunlarından biridir.
HIV, çok sayıda imminolojik fonksiyonları olan lenfositlere karşı patolojik etkisi olan bir virüstür. HlV'in lenfositleri tutması ile bireyde ilerleyen bir immün yetmezlik tablosu gelişir. HIV enfeksiyonu üzerine yapılan çalışmalar hastalı­ğın, aseptomatik boyuttan ciddi immün yetmez­lik, fırsatçı enfeksiyon ve kanser gibi hayatı tehdit eden boyuta varan çok geniş bir yelpazesi ol­duğunu göstermiştir.
Hastalık ciddi bir fırsatçı enfeksiyonda HlV'in pozitif olduğu durumlarda teşhis edilir. 1993 de U.S.A' da 339.250 AİDS vakası rapor edilmiştir. Bu rakamın %11'ini kadınlar, %1.4'ünü pediatrik vakalar teşkil etmiştir. Pediatrik vakaların %88'i, AİDS'li anneden doğan çocuklardır.
Kan, semen, vajinal mayi ve anne sütünde bulunan HlV'de hastalığın geçişi bu vücut sıvıla­rı ile sağlanır. Bununla birlikte virüs idrarda, terde, serebrospinal mayide, lenf nodlarında, be­yin dokusunda ve kemik iliğinde de ayrıştırılmıştır. HIV, sırası ile en çok homoseksüel ilişki ile, I.V uyuşturucu kullanımı sırasında, enfekte enjektör ile, normal heteroseksüel ilişki ile, kan ve kan ürünleri transfüzyonu ile ve organ trans­plantasyonu sırasında bulaşır. HlV'in prenatal geçişi plasental yolla, doğum sırasında kan yolu ile ve postnatal dönemde anne sütü ile olmak­tadır.
Virüs ile enfekte olan bir kişide gelişen anti­korlar ELİSA (Enzyme-Linked İmmunosorbenf Assay) testi ve onu doğrulayacak Wester Blot testi ile tespit edilir. Antikorlar genellikle virüs alındıktan 6-12 hafta sonra tespit edilebilir. Bazı nadir durumlarda latent periyot daha uzundur. Asemptomatik periyot değişik uzunlukta ola­bilmektedir. U.S.A deHİV pozitif olan 1-1.5 milyon insanın asemptomatik oldukları ve AİDS en­feksiyonunun alınmasından gelişmesine kadar ortalama 10 yıl geçtiği tahmin edilmektedir.
Gebeliğe Etkisi
Yapılan çalışmalarda HIV enfeksiyonunun gebelikte preterm eyleme ve prematuriteye neden olduğu, doğumdan sonra ise endometritis riskini arttırdığı rapor edilmiştir. AİDS'in komplikasyonları olan özafagal kandidiyazis ve herpes simpleks virüsü, kadınlarda erkeklerden daha fazla görülmektedir. Human papilloma virüsü ve alt genital organ neoplazilerinin de AİDS ile ilişkili olduğu bildirilmektedir.
Seropozitif annelerin bebeklerinde HlV'in görülme oranı %65 dir. Enfekte infantlar genellikle doğumda asemptomatiktirler. Doğumda pozitif antibodiye sahip olan yenidoğanlarda bu durum, intrauterin hayatta anne antibodilerinin pasif transferini gösterir. Bu yenidoğanların yarısından çoğu anneye ait antibodilerini ilk 15 ayda kaybederler ve asemptomatik kalırlar. Enfekte yenidoğanların doğumda gebelik yaşları küçük olur. Gebeliğin erken aylarında enfeksi­yonla karşılaşan yenidoğanlarda mikrosefali, çıkıntılı alın, düz burun köprüsü gibi fasial özel­likler göze çarpar. Bu infantlarda ölüm hızı yük­sektir.
Yenidoğanda AİDS belirtileri büyümede yetersizlik, hepatosplenomegali, interstisyel lenfositer pnomoni, tekrarlayan enfeksiyonlar, immune yetmezlik ve nörolojik anormallikler olarak ortaya çıkar. AİDS'li çocuklarda tekrar­layan bakteriyel enfeksiyonlara sık rastlanır.
Enfekte çocukların prognozu kötüdür, ilk 6 ayda klinik belirti veren enfekte çocukların yaşam sü­resi bir yaşın üstüne çıkmaz, Gelişmede gecik­me ve kazanılmış becerilerin kaybı ile karakterize ensefalopati, AİDS'li çocukların %50-90'nında görülür. Tedavinin, merkezi sinir sisteminin etkilenmesini ne kadar önlediği henüz tanımlanmamıştır.
Tedavi ve Bakım
Antenatal bakımın amacı, AİDS yönünden kadının risk altında olup olmadığını tanımlamaktır. Risk altında olan gebelere HIV antibodi testi uygulanmalı, anneye AİDS'in kendisini ve fetusu nasıl etkileyeceğine ilişkin danışmanlık hizmeti verilmelidir. Gebeliğinin devamına karar veren kadınların, psikososyal yönden özel olarak desteklenmeye ihtiyaçları olacaktır.
HIV ile enfekte kadınlarda tbc, sitomegalovirüs, toksoplazma gibi seksüel geçişli hastalıklar ve servikal displazi çok görülen durum­lardır. Anne bu patolojiler yönünden de değer­lendirilmeli ve tedavi edilmelidir. Hepatit B hika­yesi olmayan gebelerin, doğum öncesi dönemde hepatit B aşısı olmaları önerilir. Buna ek olarak anemi, trombositopeni ve lokopeniyi ortaya çıkarmak amacı ile her visitte trombosit ve tam kan sayımı gibi rutin testlerin de yapılması iste­nir. HIV'li kadınlarda hastalığın seyrini izlemek için serolojik değişiklikler düzenli olarak değer­lendirilir. Bu değerlendirmelerde antiviral ilaç te­davisi reçete edilebilir. Bu ilacın ilk trimestirde kullanılması fetusa etkisi bilinmediği için doğru değildir.
Her prenatal kontrolde HIV enfeksiyonu, komplikasyonları açısından değerlendirilmelidir. Bu komplikasyonlar ikinci ve üçüncü trimestirlerde kilo kaybı ya da ateştir. Ağız mantar enfek­siyonunun belirtileri yönünden gözlenir, akci­ğerler pnomoni bulguları açısından, lenf nodları, karaciğer ve dalak büyüme açısından değer­lendirilir. Toksoplazmozis retinitis komplikasyonuna karşı her trimestirde göz muayenesi ve fundoskopik muayene yapılmalıdır.
HIV'li gebelikler asemptomatik olsa bile yük­sek risk taşırlar. Bu nedenle fetus yakından izlenmelidir. İntrauterin gelişmeyi izlemek için haftalık olarak yapılan nonstres testine 32. gebelik haftasında başlanmalıdır.
Doğum eyleminde temel amaç, eylem sıra­sında infantın HlV'e maruz kalmaması için önlem almaktır. Membranların açılmasından sonra vajinal muayene ve vakum gibi zedeleyici işlemler­den kaçınmalıdır.
HIV pozitif kadınlarda doğum eylemi sıra­sında ve doğum sonunda kanama ve enfeksiyon riski artmıştır. Bunun yanında yara iyileş­mesinde gecikme ve genitouriner enfeksiyon riskleri de yüksektir. Bu nedenle bu gebeliklerin dikkatli izlenmeleri ve erken tanı ve tedavilerinin yapılması gerekir.
Kontaminasyonun Önlenmesi
Hemşire AİDS'li doğumlarda personeli, diğer hastaları ve aileyi AİDS'den korumada önemli bir görev üstlenir. Özellikle kan ve vücut sıvılarının kontrol edilmesinde aşağıdaki rehbere uyul­malıdır.
1- Hastanın mukoz membranları, bütünlüğü bozulmuş derisi, vücut sıvıları ya da kanı ile teması gerektirecek bakım ve tedavi işlem­lerinde atılabilir eldiven kullanılmalıdır. (Bu işlemler; pedlerin değiştirilmesi, yara temiz­lenmesi ve sarılması, I.V uygulanması ya da kan almadır).
2- Hastaya bakım verdikten sonra eldivenler çıkarılmalı ve eller başka bir hastaya bakım vermeden önce dikkatlice yıkanmalıdır.
3- Eldivenden başka plastik önlük ve yüz ve göz koruyucuları, vücut sıvılarının sıçraması muhtemel durumlarda giyilmelidir. (Bu durumlar; amniyotomi, vajinal muayene, doğum sırasıve yenidoğanın aspirasyonu ve bakımını kap­sar). Gözleri korumak amacı ile gözlük kullanıldığında işlem sonrasında su ve sabunla yıkanmalıdır.
4- Doğumda yenidoğan atılabilir sonda yada puar ile aspire edilmeli ya da merkezi aspira­törde basıncın düşük olmasına dikkat edilme­lidir.
5- Resusitasyon sırasında da benzer önlemler alınmalıdır.
Sevgi
Sevgi
Site Editörü & Webmasteri
Site Editörü & Webmasteri

Mesaj Sayısı : 937
Kayıt tarihi : 08/11/10
Yaş : 41
Nerden : Uşak

http://www.bebegimiz.ile.biz

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz