Anne ve Anne Adayları Hoşgeldiniz
NEDEN ÜYE OLMALIYIM?; SİTEDE BULUNAN DİĞER DETAYLARDAN YARARLANMAK, UZMANLARIN GÖRÜŞLERİNİ OKUMAK, FORUM İÇERSİNDEKİ GİZLİ BÖLÜMLERİ GÖREBİLMEK VE DİĞER ANNE ADAYLARIYLA TANIŞMAK İÇİN LÜTFEN ÜYE OLUNUZ...

Join the forum, it's quick and easy

Anne ve Anne Adayları Hoşgeldiniz
NEDEN ÜYE OLMALIYIM?; SİTEDE BULUNAN DİĞER DETAYLARDAN YARARLANMAK, UZMANLARIN GÖRÜŞLERİNİ OKUMAK, FORUM İÇERSİNDEKİ GİZLİ BÖLÜMLERİ GÖREBİLMEK VE DİĞER ANNE ADAYLARIYLA TANIŞMAK İÇİN LÜTFEN ÜYE OLUNUZ...
Anne ve Anne Adayları Hoşgeldiniz
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Arama
 
 

Sonuç :
 


Rechercher çıkıntı araştırma

Baş Köşe
Destekleyenler

Zirve100 Toplist


TurkeyRank.Com - Pagerank Servisi

Toplist
Webparki.Net Toplist Site Ekle Hit Al Pagerank3 Link Ekle Link Paylas
Forum Siteleri
Sağlık Bilgileri
Sitenburada.Com | Toplist , Site Ekle , Google Site Kaydet , Hit Kazan


site ekle

Siteni Ekle Hit Kazan
dizin, site ekle, link ekle, toplist, dizin ekle
Toplist
www.toplist.net.in TOPLIST toplist SEKTÖREL TOPLİSTE TOPLİST sektörel firmalar şirketler sanayi ticaret Topliste Toplist Topsites TOPLIST toplist arama motoru firmalar dizini dizin free company links ücretsiz sektörel kobi kobiler rehberi dizinler free di
Kitap
site ekle Oyunlar
Günün Gündemi

Vitamin ve Minareller

Aşağa gitmek

Vitamin ve Minareller Empty Vitamin ve Minareller

Mesaj  Sevgi Salı Kas. 09, 2010 1:33 pm

Anneler vitaminleri iştah açacaklarını düşünürek verirler. Ancak vitaminlerin kilo aldırıcı ve iştah açıcı özellikleri bulunmamaktadır. Bir yaşından büyük sağlıklı çocuklara, büyüme hızı yavaşladığından, multi vitamin preparatlarının verilmesine gerek yoktur. Besinleri aşırı kaynatmak, haşlamak içindeki vitaminlerin azalmasına yol açar. Sebze püreleri ve çorbalar hafif diri kalacak şekilde pişirilmelidir. Püre haline getirmek için fazla pişirmek yerine makine kullanılmalıdır. Bebek içinsatılan vitamin şuruplarında A, C, D, E vitaminleri ve demir bulunmasına dikkat edilmelidir. Bazı sütler bu vitaminlerle zenginleştirilmiştir.
Reçetesiz satılan çoğu çocuk vitaminleri, C ve B vitaminleri içerir. Eğer bu vitaminler vücudun ihtiyacından fazla alınırlarsa, fazlalık idrar yoluyla atılır. Ancak yağda çözünen vitaminler için bu durum daha farklıdır. Örneğin bebekeri raşitizmden (=kemik hastalığı) koruma amacıyla verilen D vitaminin gereksinimden daha fazla verilmesi zehirlenmeye yol açar. Hamilelikte yüksek doz A vitamini alınması ise doğacak bebekte çeşitli sakatlıklara neden olabilir. Bunun yanında vitaminler vücuda alınan bazı besinlerin değerlendirilmesine yardımcı olurlar. Ayrıca vücudun bağışıklık sistemini güçlendirirler. Bazı vitaminler insan metabolizmasında hayati önem taşır. Bağışıklık sistemini en çok güçlendiren vitamin hiç kuşkusuz C vitaminidir. Ancak bu vitamini ilaç olarak almaktansa doğal olarak besinlerle almak yeterlidir. Bir bardak taze sıkılmış portakal suyu veya bir portakal yenilmesi iki günlük C vitamini ihtiyacını karşılar, günlük ihtiyacı karşılayacak kadar da A vitamini içerir. Yeterli ve dengeli olarak balık, meyve, sebze, tahıl ve süt ürünleriyle beslenen kişilerde vitamin eksikliğine rastlanmaz.
Özetle dengeli beslenen kişilerde ek vitamin gereksinimi yoktur. Fazladan alınan bu vitaminler böbrek yoluyla vücuttan atılırlar. Doktora danışmadan çocuğa ek vitamin verilmemelidir. Kan pıhtılaşması için gerekli olan K vitamini her yeni doğan bebeğe, doğumdan sonra kas içine yapılır.



Vitamin D, Flor, Demir
Anne sütü yeterli miktarda D vitamini içermez. Oysa D vitamini kemik gelişimi için gereklidir. Bebeğin vücudunun kendi D vitamini yapabilmesi için haftada bir kez on beşdakika güneşe çıkarılması gerekir. Ancak burada cam arkasından gelen güneşin etkisiz olduğunu belirtmeliyiz. Bu nedenle bebeğin güneşe çıkarılamadığı aylarda iki yaşına dek ek D vitamini verilmelidir.
Flor, dişlerin gelişmesine ve çürümesine yardım eder. İçme sularında flor eksikse, anne sütünde de eksik olur. Bu durumda dışarıdan flor verilir.
Demir insan bedenindeki her hücrenin yapısında vardır. Oksijen taşıması gibi önemli roller üstlenmiştir. Anne sütü demirden çok zengin olmamasına karşın, bebek bu demirin tamamını kullanır. Bu nedenle dört-altıncı aydan önce demir eksikliği görülmez. Altıncı ayla birlikte demirden zenginleştirilmiş gıdalara başlanmalıdır. Bir yaşına kadar ilave demir damlaları da verilebilir. Besinlerdeki demir iki tiptedir. Kırmızı ette bulunan "hem" demirinin bağırsaklardan emilimi ve vücut tarafından kullanımı kolay, baklagillerde, meyve vesebzelerde bulunan "hem" olmayan demirin emilmesi ise daha zordur. Bezelye, mercimek, fasulye gibi baklagillerdeki demir ıspanaktakinden çok daha fazladır. Ciğer, kırmızı et, deniz ürünleri, kuru kayısı, erik, baklagiller, badem, kuru üzüm, bira mayası demir içeriği en yüksek olan gıdalardır. Vitamin C bağırsaklardan demir emilmesini kolaylaştırır. Dolayısıyla turunçgiller, meyve suları, domates, karpuz, tatlı kırmızı biber, taze patates gibi C vitamininden zengin gıdalarla beslenme demir emilimini artırır. Dengeli beslenmeyi bozmamak için, buğday tohumu, bira mayası ve balık yağı vitaminlerden zengindir.

Mineraller
Büyüyen çocukta özellikle iki mineral çok önemlidir; kalsiyum ve demir. Süt ve süt ürünleri kalsiyum açısından zengindir.
Sevgi
Sevgi
Site Editörü & Webmasteri
Site Editörü & Webmasteri

Mesaj Sayısı : 937
Kayıt tarihi : 08/11/10
Yaş : 41
Nerden : Uşak

http://www.bebegimiz.ile.biz

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz