Anne ve Anne Adayları Hoşgeldiniz
NEDEN ÜYE OLMALIYIM?; SİTEDE BULUNAN DİĞER DETAYLARDAN YARARLANMAK, UZMANLARIN GÖRÜŞLERİNİ OKUMAK, FORUM İÇERSİNDEKİ GİZLİ BÖLÜMLERİ GÖREBİLMEK VE DİĞER ANNE ADAYLARIYLA TANIŞMAK İÇİN LÜTFEN ÜYE OLUNUZ...

Join the forum, it's quick and easy

Anne ve Anne Adayları Hoşgeldiniz
NEDEN ÜYE OLMALIYIM?; SİTEDE BULUNAN DİĞER DETAYLARDAN YARARLANMAK, UZMANLARIN GÖRÜŞLERİNİ OKUMAK, FORUM İÇERSİNDEKİ GİZLİ BÖLÜMLERİ GÖREBİLMEK VE DİĞER ANNE ADAYLARIYLA TANIŞMAK İÇİN LÜTFEN ÜYE OLUNUZ...
Anne ve Anne Adayları Hoşgeldiniz
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Arama
 
 

Sonuç :
 


Rechercher çıkıntı araştırma

Baş Köşe
Destekleyenler

Zirve100 Toplist


TurkeyRank.Com - Pagerank Servisi

Toplist
Webparki.Net Toplist Site Ekle Hit Al Pagerank3 Link Ekle Link Paylas
Forum Siteleri
Sağlık Bilgileri
Sitenburada.Com | Toplist , Site Ekle , Google Site Kaydet , Hit Kazan


site ekle

Siteni Ekle Hit Kazan
dizin, site ekle, link ekle, toplist, dizin ekle
Toplist
www.toplist.net.in TOPLIST toplist SEKTÖREL TOPLİSTE TOPLİST sektörel firmalar şirketler sanayi ticaret Topliste Toplist Topsites TOPLIST toplist arama motoru firmalar dizini dizin free company links ücretsiz sektörel kobi kobiler rehberi dizinler free di
Kitap
site ekle Oyunlar
Günün Gündemi

aylara göre uyku düzeni

Aşağa gitmek

aylara göre uyku düzeni Empty aylara göre uyku düzeni

Mesaj  Sevgi Ptsi Kas. 22, 2010 9:52 am

0—3 Aylık

aylara göre uyku düzeni 02

Yeni doğan bebeğiniz günde ortalama 14 – 18 saat uyuyabilir. 1 aylık olduğunda bu süre 12-16 saate düşer. Ancak uyuma süreleri genellikle 2 ila 4 saati geçmez. Bu nedenle geceleri altını değiştirmek, beslemek veya rahatlatmak amacıyla sık sık uyanmanız gerekebilir. 6 – 8 haftalık olan bebeğiniz artık geceleri daha fazla, gündüzleri daha az uyumaya başlar.

0 – 3 aylık bebeğinizin uyku düzenine alışmasına destek olmak için yapabilecekleriniz;

* Yeni doğan bebeğinizin uyku düzeni için, bebeğinizin tepkilerini gözlemlemeniz yeterlidir. Bebeğiniz gözlerini ovuşturmaya, kulağını çekiştirmeye başlar.
* Bebeğinize gece ve gündüz arasındaki farkı öğretmeye başlayabilirsiniz. Gündüz bebeğinizin odasını aydınlık tutun ve ev içindeki günlük gürültüleri (telefon, televizyon gibi sesler) azaltmaya çalışmayın. Gün içinde onunla mümkün olduğunca çok vakit geçirin, oyunlar oynayın. Geceleri ise ortamı karanlık ve sessiz tutun, gündüz olduğu gibi oyunlar oynamayın.
* Uyku öncesi yapılan rutin hazırlıklara başlayabilirsiniz. Bebeğinize uyutmadan önce ılık duş aldırmak, ninni söylemek ya da iyi geceler öpücüğü vermek gibi alışkanlıklar oluşturun.
* Bebeğiniz 6-8 haftalık olduğunda kendi kendine uyuması için ona şans verin. Uykusu geldiğinde ama halen uyanıkken onu yatağına yatırın ve kendi kendine uyumasını sağlayın. Onu sallamayın, emzirirken / beslerken uyumasına izin vermeyin.

3—6 Aylık
aylara göre uyku düzeni 03

* Bebekler 3. aylarında günde ortalama 15 saat uyurlar. Bunun 10 saati gece uykusu iken kalanı gündüz şekerlemeleridir. 6. aylarına doğru gündüz şekerlemelerinin süresi ve sıklığı azalabilir. Bebekler genellikle 3. aylarının sonunda daha düzenli bir uyku düzenine geçerek, gece beslenmelerini azaltabilirler. 3-4 aylıkken gece uykuları beslenme için 2-3 kez bölünebilir. Ancak 6. ayına doğru tüm gece uyanmadan uyuyabilir hale gelir. Tüm gece ile kastettiğimiz, yetişkinlerde olduğu gibi 8 saat değildir. Bebekler için bu süre ortalama 5 – 6 saati ifade eder. Bu süre tabi ki uyku alışkanlıklarını ve düzenli uyku programını öğrenebilmesine de bağlıdır.
* Eğer bebeğiniz geceleri 5-6 saat aralıksız uyumuyor ise, bu konuda yalnız olmadığınızdan emin olabilirsiniz. Çoğu 3-6 aylık bebek halen geceleri en az bir kez beslenme amaçlı uyanmaktadır. Bu nedenle gece uyutmadan önce bebeğinizi gece boyunca tok tutan gıdalar vermeniz onun beslenme amaçlı uyku bölünmelerini azaltacaktır.
* Bebeğiniz aile hayatınıza uyacak bir uyku düzenini zaten kendisi geliştirecektir. Ama bebeğinize daha uzun ve düzenli bir uyku düzenine geçmesi için yardımcı olmak isterseniz, bu dönem uyku eğitimi denemeleri için uygun bir dönem olabilir.
* Unutmayın, her bebeğin gelişimi farklılıklar gösterebilir. Bu nedenle bebeğinizin uyku alıştırmalarına verdiği tepkileri takip etmeli ve eğer bebeğinizin hazır olmadığını düşünürseniz biraz ara vermeli ve bir kaç hafta içinde tekrar denemelisiniz.

6—9 Aylık
aylara göre uyku düzeni 04

* 6—9 aylık bebeğinizin günlük ortalama uyku süresi 11,5 – 15 saattir. Gündüz uykuları sabah ve akşamüstü olmak üzere ikiye bölünür.
* Eğer bebeğiniz halen aile hayatınıza uygun bir uyku düzenine geçemediyse, bu dönem uyku eğitimi denemelerini tekrarlamak için iyi bir dönemdir.
* Eğer bebeğiniz geceleri 9-10 saat uyumaya başladıysa, bu bebeğinizin uyandığı zaman tekrar uykuya dalmayı öğrendiğinin bir işaretidir. Yetişkinler gece uykularında çok kısa aralıklarla uyanırlar ve tekrar uykuya dalarlar. Aralıklar kısa olduğu için de bunu hatırlamazlar ve eğer bebeğiniz bu yeteneğini geliştirmediyse, gece uyanan bebeğiniz aç olmadığı halde uyanıp sabaha kadar ağlayabilir.
* Ayrıca ayağa kalkmak, emeklemek gibi yeni keşfettiği yetenekler de uyku düzenini bozmasına neden olabilir. Çünkü ayağa kalkmayı ve emeklemeyi öğrenen bebeğiniz, bunları yatma vaktinde de tekrarlamaya çalışacaktır.
* Sizden ayrı kaldığı için duyduğu korku nedeniyle de aniden uyanabilir ancak sizin odasına girmeniz ve yanında olduğunuzu anlamasıyla birlikte bebeğiniz hemen sakinleşecektir.
* Eğer halen geceleri 5-6 saat uyuyamıyorsa, yalnız olmadığınızdan emin olabilirsiniz. Bu dönemde beslenme için uyanan bebeklerin sayısı hiç de az değildir. Ancak bu aylarda bebeğinizin gece beslenmesi için uyanması gerekli değildir. Eğer bu aylarda beslenme amaçlı gece uyanmaları arttıysa; onu gece boyunca tok tutacak Aptamil Nite Gece Sütü’ne başlama vaktiniz gelmiş demektir.

6-9 aylık bebeğinizin uyku düzeni için küçük ipuçları:

* Uyku önce hazırlıklara başlayabilirsiniz. Bebeğinizi uyutmadan önce ılık duş aldırmak, ninni söylemek, sessiz bir oyun oynamak ya da iyi geceler öpücüğü vermek gibi alışkanlıklar oluşturun ve bu alışkanlık aynı sıra ve zamanlarda tekrarlamaya özen gösterin.
* Bebeğiniz için günlük bir program oluşturabilirsiniz. Yemek, oyun ve uyku saatlerini belirler ve bu saatlere bağlı kalırsanız bebeğinizin uykuya dalmasını kolaylaştırabilirsiniz.
* Bebeğinizi kendi kendine uyuması için cesaretlendirmelisiniz. Uykusu geldiğinde yatağına yatırarak kendi kendine uyumayı öğrenmesini sağlayabilirsiniz.
* Eğer bebeğiniz her zamanki saatinde yatırdığınız halde aniden geceleri uyanmaya başladıysa, onu yarım saat daha erken yatırın. Böylece tüm gece nasıl aralıksız uyuduğuna şaşıracaksınız.
* Ayağa kalkmayı ve oturmayı öğrenen bebeğiniz bunları kendi yatağında da yapmaya çalışacaktır. Bu yüzden uyuması için ona tekrar yatmayı da öğretmeniz gerekecektir.

9—12 Aylık
aylara göre uyku düzeni 05

* 9-12 aylık bebeğiniz geceleri 11-14 saat uyurken, gündüz 2 kere 1-2 saatlik gündüz uykuları olacaktır.
* Eğer bebeğiniz halen aile hayatınıza uygun bir uyku düzenine geçemediyse, bu dönem uyku eğitimi denemelerini tekrarlamak için iyi bir dönemdir.
* Eğer bebeğiniz geceleri 9-10 saat uyumaya başladıysa bu bebeğinizin uyandığı zaman tekrar uykuya dalmayı öğrendiğinin bir işaretidir. Yetişkinler gece uykularında çok kısa aralıklarla uyanırlar ve tekrar uykuya dalarlar. Aralıklar kısa olduğu için de bunu hatırlamazlar ve eğer bebeğiniz bu yeteneğini geliştirmediyse gece uyanan bebeğinizi aç olmadığı halde uyanıp sabaha kadar ağlayabilir.
* Ayrıca ayağa kalkmak, emeklemek gibi yeni keşfettiği yetenekler de uyku düzenini bozmasına neden olabilir. Çünkü ayağa kalkmayı ve emeklemeyi öğrenen bebeğiniz bunları yatma vaktinde de tekrarlamaya çalışacaktır.
* Sizden ayrı kaldığı için duyduğu korku nedeniyle de aniden uyanabilir ancak sizin odasına girmeniz ve yanında olduğunuzu anlamasıyla hemen sakinleşecektir.
* Eğer halen geceleri 5-6 saat uyuyamıyorsa yalnız olmadığınızdan emin olabilirsiniz. Bu dönemde beslenme için uyanan bebeklerin sayısı hiç de az değildir. Ancak bu aylarda bebeğinizin gece beslenmesi için uyanması gerekli değildir. Eğer bu aylarda beslenme amaçlı gece uyanmaları arttıysa; onu gece boyunca tok tutacak Aptamil Nite Gece Sütü’ne başlama vaktiniz gelmiş demektir.

9—12 aylık bebeğinizin uyku düzeni için küçük ipuçları:

* Uyku öncesi hazırlıklara başlayabilirsiniz. Bebeğinizi uyutmadan önce ılık duş aldırmak, ninni söylemek, sessiz bir oyun oynamak ya da iyi geceler öpücüğü vermek gibi alışkanlıklar oluşturun ve bu alışkanlık aynı sıra ve zamanlarda tekrarlamaya özen gösterin. Ayrıca uyguladığınız bu rutinleri bebeğinizin sakinleştirici buluyor olması çok önemlidir. Örneğin eğer bebeğiniz ılık duştan çok da hoşlanmıyorsa bunu daha erken saatlere alabilirsiniz.
* Bebeğiniz için günlük bir program oluşturabilirsiniz. Yemek, oyun ve uyku saatlerini belirler ve bu saatlere bağlı kalırsanız bebeğinizin uykuya dalmasını kolaylaştırabilirsiniz.
* Bebeğinizi kendi kendine uyuması için cesaretlendirmelisiniz. Uykusu geldiğinde yatağına yatırarak kendi kendine uyumayı öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Aksi takdirde bebeğinize gece uyandığında kendi kendine tekrar uykuya dalamadığı için ağlayacak ve tekrar uyumak için sizin yardımınıza ihtiyaç duyacaktır.

12—18 Aylık
aylara göre uyku düzeni 06

Bu dönemde bebeğinizin ortalama 11 saat gece uykusu olmak üzere toplam 13-14 saat uykuya ihtiyacı vardır. Bu dönemin başında 2 kez olan gündüz uykuları 18 ayına doğru birden bire düşebilir. Bu konuda seçimi bebeğinize bırakabilir ve gece uyku süresine göre gündüz uykusunu ayarlayabilirsiniz.

* Uyku öncesi hazırlıklara devam edebilirsiniz. Bu rutinleri aynı sıra ve zamanlarda tekrarlamaya özen gösterin.
* Bebeğiniz için günlük bir program oluşturabilirsiniz. Yemek, oyun ve uyku saatlerini belirler ve bu saatlere bağlı kalırsanız bebeğinizin uykuya dalmasını kolaylaştırabilirsiniz.
* Bebeğinizi kendi kendine uyuması için cesaretlendirmelisiniz. Uykusu geldiğinde yatağına yatırarak kendi kendine uyumayı öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Aksi takdirde bebeğinize gece uyandığında kendi kendine tekrar uykuya dalamadığı için ağlayacak ve tekrar uyumak için sizin yardımınıza ihtiyaç duyacaktır.

aylara göre uyku düzeni 07

18—24 Aylık


Bu döneminde bebeğiniz geceleri ortalama 10-12 saat uyuyabilir. Gündüz ise 2 saatlik bir uyku onun için yeterli olacaktır.

* Bebeğinizi kendi kendine uyuması için cesaretlendirmelisiniz. Uykusu geldiğinde yatağına yatırarak kendi kendine uyumayı öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Aksi takdirde bebeğinize gece uyandığında kendi kendine tekrar uykuya dalamadığı için ağlayacak ve tekrar uyumak için sizin yardımızına ihtiyaç duyacaktır.
* Bu aylarda bebeğiniz özgürlüğünün sınırlarını test etmek isteyebilir ve uyku vaktinde sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu çatışmaları engellemek için çocuğunuza uyku öncesi hazırlıklar konusunda seçenekler sunabilir; hangi kitabı dinlemek istediği veya hangi pijamaları giymek istediği konusunda seçimler yapmasına izin verebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken bebeğinize 2 veya 3 seçenek sunmanız ve tüm seçeneklerin sizin isteklerinizi karşılamasına özen göstermenizdir. Örneğin “Şimdi uyumak istiyor musun?” yerine “Şimdi mi uyumak istersin, 5 dakika sonra mı?” şeklinde sorarsanız, hangi seçeneği seçerse seçsin, sizin için birşey değişmeyecek ve bebeğiniz kendi karar verdiği için daha mutlu olacaktır.

aylara göre uyku düzeni 08

24—36 Aylık


Bu döneminde bebeğiniz geceleri ortalama 11 saat uyuyabilir. Gündüz ise 1,5-2 saatlik bir uyku onun için yeterli olacaktır.

* Bu aylarda bebeğiniz uyku vaktini geciktirmek için uğraşabilir, bir hikaye ve ya bir şarkı diye tutturabilir. Bu konuda kararlı olmalı ve tek bir istek için daha izin vermeli ama bunun son olduğu konusunda kararlı davranmalısınız.

UYKU PROBLEMLER;

* Uyuyamama : Bebeğinizin uykuya dalamaması, uzun süre uyanık kalması ya da sabah çok erken saatlerde uyanması olarak tanımlanan bir uyku problemidir. Kısa dönemli uyuyamama sorunu, stres, ağrı veya sağlık problemlerinden kaynaklanabilir. Konuyla ilgili bir uzmana danışarak yardım isteyebilirsiniz.
* Kabus : REM uykuda görülen korkutucu rüyalardır. Kabus gören bebeğinizin yanına giderek onu sakinleştirmeye çalışmalısınız.
* Horlama : Solunum yolundaki bir tıkanma sebebiyle oluşan titreşimden kaynaklanır. Bebeğiniz üşüttüğünde, alerji mevsimlerinde veya çok yorulduğunda horlayabilir, bunun için endişelenmenize gerek yoktur. Ancak bu dönemler dışında düzenli olarak bir horlama görüyor iseniz uyku apnesinden şüphelenebilirsiniz, bunun için bir uzmana danışmanızda fayda vardır.
* Uyku Apnesi : Bebeklerde gelişme eksikliğiyle birlikte gırtlağın ve solunum borusunun gelişmemesi gibi problemler görülebiliyor. Bunların % 95’i bebeğin gelişmesiyle birlikte genelde 1 yaşına kadar geçebiliyor. Bebeğin, doğumda oluşan çeşitli sorunlar ile küçük çeneli olmasından dolayı, dili arkaya kaçabiliyor ve bu da Uyku Apnesi’ne neden oluyor. Konuyla ilgili bir uzmana danışarak yardım isteyebilirsiniz.
Sevgi
Sevgi
Site Editörü & Webmasteri
Site Editörü & Webmasteri

Mesaj Sayısı : 937
Kayıt tarihi : 08/11/10
Yaş : 41
Nerden : Uşak

http://www.bebegimiz.ile.biz

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz