Anne ve Anne Adayları Hoşgeldiniz
NEDEN ÜYE OLMALIYIM?; SİTEDE BULUNAN DİĞER DETAYLARDAN YARARLANMAK, UZMANLARIN GÖRÜŞLERİNİ OKUMAK, FORUM İÇERSİNDEKİ GİZLİ BÖLÜMLERİ GÖREBİLMEK VE DİĞER ANNE ADAYLARIYLA TANIŞMAK İÇİN LÜTFEN ÜYE OLUNUZ...

Join the forum, it's quick and easy

Anne ve Anne Adayları Hoşgeldiniz
NEDEN ÜYE OLMALIYIM?; SİTEDE BULUNAN DİĞER DETAYLARDAN YARARLANMAK, UZMANLARIN GÖRÜŞLERİNİ OKUMAK, FORUM İÇERSİNDEKİ GİZLİ BÖLÜMLERİ GÖREBİLMEK VE DİĞER ANNE ADAYLARIYLA TANIŞMAK İÇİN LÜTFEN ÜYE OLUNUZ...
Anne ve Anne Adayları Hoşgeldiniz
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Arama
 
 

Sonuç :
 


Rechercher çıkıntı araştırma

Baş Köşe
Destekleyenler

Zirve100 Toplist


TurkeyRank.Com - Pagerank Servisi

Toplist
Webparki.Net Toplist Site Ekle Hit Al Pagerank3 Link Ekle Link Paylas
Forum Siteleri
Sağlık Bilgileri
Sitenburada.Com | Toplist , Site Ekle , Google Site Kaydet , Hit Kazan


site ekle

Siteni Ekle Hit Kazan
dizin, site ekle, link ekle, toplist, dizin ekle
Toplist
www.toplist.net.in TOPLIST toplist SEKTÖREL TOPLİSTE TOPLİST sektörel firmalar şirketler sanayi ticaret Topliste Toplist Topsites TOPLIST toplist arama motoru firmalar dizini dizin free company links ücretsiz sektörel kobi kobiler rehberi dizinler free di
Kitap
site ekle Oyunlar
Günün Gündemi

preeklamsi-gebelikte yüksek tansiyon

Aşağa gitmek

preeklamsi-gebelikte yüksek tansiyon Empty preeklamsi-gebelikte yüksek tansiyon

Mesaj  Sevgi Salı Kas. 09, 2010 10:47 am

Gebelige bagli anne ölümlerinin en sik nedenlerinden biri olan yüksek tansiyon tüm gebelerin


Gebeliğe bağlı anne ölümlerinin en sık nedenlerinden biri olan yüksek tansiyon tüm gebelerin % 6-20’sinde görülür. Gebelikle birlikte başlayan yüksek tansiyon tedavisinde mutlak istirahat zorunlu iken, bu durum doğumla birlikte hızla düzelir.

Dünyadaki gebeliğe bağlı anne ölümlerinin en sık nedenlerinden biri olan yüksek tansiyona, tüm gebeliklerin %6-20’sinde rastlanır. Gebelik ve yüksek tansiyon başlığı altında bir çok tıbbi durum vardır.

Burada kadının gebe olmadan öncede var olan tansiyon yüksekliği ile gebeliğin yol açtığı yüksek tansiyon ayrımı önemlidir. Çünkü bu iki durumun klinik seyir, oluşum mekanizmaları ve tedavileri birbirinden farklıdır. Ancak bazen her ikisi bir arada da olabilir ve var olan kronik yüksek tansiyon gebelik nedeniyle kötüleşebilir.

GEBELİKTE YÜKSEK TANSİYON SINIFLANDIRILMASI

Gebeliğin neden olduğu yüksek tansiyon ( Preeklampsi (PE) - Eklampsi (E) )

Kronik yüksek tansiyon ( gebelik öncesi mevcut yüksek tansiyon )

Gebelikte akut yüksek tansiyon ile kötüleşen hipertansiyon

Geçici yüksek tansiyon


GEBELİKLE GELİŞEN YÜKSEK TANSİYON

Sağlıklı bir bebek ümidiyle gebelik yaşayan her anne adyı için bu süreci, yüksek tansiyon ile karşılamak üzücü bir sürprizdir. Halk arasında tuzdan kaçınmak ile yüksek tansiyondan uzak kalınacağı düşüncesi ise oldukça yanlıştır. Çünkü burada yüksek tansiyonun gelişmesi, gebeliğin oluşturduğu yasal-immünolojik-endokrin birçok nedenden kaynaklanmaktadır. Gebelikte gelişen yüksek tansiyon 20 gebelik haftasından önce izlenmez. Trofoblastik hastalıklar yada çoğul gebelik olduğunda tansiyon yüksekliği 20 haftadan önce ortaya çıkar.

Yüksek tansiyon gebelik öncesindeki veya ilk 3 aydaki kan basıncına göre sistolik basıncın ( büyük tansiyonun ) 30mm Hg ve diastolik basıncın ( küçük tansiyon ) 15mmHg daha fazla artmasıdır. Veya en az 6 saatlik ara ile iki kez yapılan ölçümlerde kan basıncının 140/90 mmHg veya daha yüksek olmasıdır. Halk arasında gebelik zehirlenmesi olarak da adlandırılan preeklampsi %1, eklampsi ise %0.1 oranında izlenir.

Bu tablolarda gebelik, yüksek tansiyonu ortaya çıkartan nedenlerin başında gelir. Mevcut yüksek tansiyonu ise olumsuz etkiler. Gebelik yüksek tansiyonu, ( preeklampsi-eklampsi ) oluşması için gebelik ürününün ( plesanta ve bebek dışı dokular ) varlığı etkendir. Yazık ki gebelik öncesinde yüksek tansiyon gelişimini tahmin etme ya da önleyici yöntem yoktur. Eski tuz kısıtlayıcı diyet önerilerinin yüksek tansiyon tedavisinde yeri olmadığı anlaşılmıştır. Çünkü gebe olmayanlardaki yüksek tansiyon gelişimine tuz artışı neden olurken, gebelikte tansiyonun yükselmesi çok farklı mekanizmalarla gelişir.

PREEKLAMPSİ-EKLAMPSİ GELİŞİMİNDE RİSK FAKTÖRLERİ

Daha önceden çocuk doğurmamış olmak

Ailede gebelik yüksek tansiyon hikayesi

Şeker böbrek hastalıkları gibi diğer hastalıklar

Çok genç ve ileri yaş gebelikleri

Gebelikle ilgili nedenler ( çoğul gebelik gibi )

Önceki gebeliklerde preeklampsi-eklampsi hikayesi

Düşük sosyoekonomik durum


ŞİDDETLİ SEYREDEN PREEKLAMPSİ TABLOSU

En az 6 saat arayla yapılan tansiyon ölçümlerinde, büyük tansiyonun >160, küçük tansiyonun>140 mmHg olması

24 saatlik idrarda 5 g veya daha fazla proteinin çıkması.

İdrar miktarında azalma

Beyin fonksiyonlarında bozulma-görme bozukluğu.

Bulantı, kusma, mide ağrısı.

Solunum sıkıntısı

Pıhtılaşma hücrelerinde azalma

Bebeklerde büyüme geriliği

Böbrek fonksiyonlarında bozulma

Anemi ( hemolitik )


Eklampsi ( gebelik zehirlenmesi ), preeklampsi tablosuna şuur kaybı ile gelen kasılma ve çırpınma nöbetlerinin eklenmesidir. Eklampsi %0.5-14 arasında komplikasyonlar; beyin kanaması, körlük, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, akciğer ödemi ve iç kanamadır. Yüksek tansiyon ile karşılaştırıldığında ( çoğu kez rutin doktor takiplerindeki ölçümlerde artış izlenmesi yada ani gelen bayılma atağındaki ölçüm ), bu durum yüksek tansiyonun vücudunuzdaki kalp, karaciğer, böbrek fonksiyonlarının ne kadar bozduğunu saptayan testlerin düzenli olarak yapılmasını gerektirir. Yüksek tansiyon annede, sistematik bazı bozukluklara yol açarken bebekte en sık olarak gelişme geriliği oluşturmaktadır. Hipertansif annelerin bebekleri kilo olarak geri kalmalarına rağmen, olgunlaşmaları hızlanmaktadır. Çünkü anne karnındaki stresli ortam bebeğin dış dünya için gelişimini bilinmeyen nedenlerle hızlandırmaktadır.

YÜKSEK TANSİYONDA TEDAVİ

Gebelik yüksek tansiyonda en önemli adım, mutlak istirahattir. Bu bebeğe gelen kan akımınıda arttırır. Yüksek tansiyonun geliştiği gebelik haftası önemlidir. Çünkü gebeliğe bağlı olarak gelişen yüksek tansiyon, gebelik bittiğinde hızla düzelir. Eğer bebek dışarı çıktığında yaşama olgunluğuna gelmişse, doğum en iyi tedavidir. Ancak bebek henüz olgunlaşmamışsa, hem bebeğe yeterince zaman kazandırmak, hem de anne adayını yüksek tansiyonun olumsuz etkilerinden korumak gerekir.
Op.Dr.Özgür Leylek
Sevgi
Sevgi
Site Editörü & Webmasteri
Site Editörü & Webmasteri

Mesaj Sayısı : 937
Kayıt tarihi : 08/11/10
Yaş : 41
Nerden : Uşak

http://www.bebegimiz.ile.biz

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz