Anne ve Anne Adayları Hoşgeldiniz
NEDEN ÜYE OLMALIYIM?; SİTEDE BULUNAN DİĞER DETAYLARDAN YARARLANMAK, UZMANLARIN GÖRÜŞLERİNİ OKUMAK, FORUM İÇERSİNDEKİ GİZLİ BÖLÜMLERİ GÖREBİLMEK VE DİĞER ANNE ADAYLARIYLA TANIŞMAK İÇİN LÜTFEN ÜYE OLUNUZ...

Join the forum, it's quick and easy

Anne ve Anne Adayları Hoşgeldiniz
NEDEN ÜYE OLMALIYIM?; SİTEDE BULUNAN DİĞER DETAYLARDAN YARARLANMAK, UZMANLARIN GÖRÜŞLERİNİ OKUMAK, FORUM İÇERSİNDEKİ GİZLİ BÖLÜMLERİ GÖREBİLMEK VE DİĞER ANNE ADAYLARIYLA TANIŞMAK İÇİN LÜTFEN ÜYE OLUNUZ...
Anne ve Anne Adayları Hoşgeldiniz
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Arama
 
 

Sonuç :
 


Rechercher çıkıntı araştırma

Baş Köşe
Destekleyenler

Zirve100 Toplist


TurkeyRank.Com - Pagerank Servisi

Toplist
Webparki.Net Toplist Site Ekle Hit Al Pagerank3 Link Ekle Link Paylas
Forum Siteleri
Sağlık Bilgileri
Sitenburada.Com | Toplist , Site Ekle , Google Site Kaydet , Hit Kazan


site ekle

Siteni Ekle Hit Kazan
dizin, site ekle, link ekle, toplist, dizin ekle
Toplist
www.toplist.net.in TOPLIST toplist SEKTÖREL TOPLİSTE TOPLİST sektörel firmalar şirketler sanayi ticaret Topliste Toplist Topsites TOPLIST toplist arama motoru firmalar dizini dizin free company links ücretsiz sektörel kobi kobiler rehberi dizinler free di
Kitap
site ekle Oyunlar
Günün Gündemi

Çocuklarda su tüketiminin önemi

Aşağa gitmek

Çocuklarda su tüketiminin önemi Empty Çocuklarda su tüketiminin önemi

Mesaj  Sevgi Çarş. Kas. 24, 2010 10:39 am

Çocuklarda su tüketiminin önemi
İçinde bulunduğumuz bir haftayı saymazsak, yoğun sıcakların yaşandığı şu günlerde, sıcaklıklar dolayısıyla nefes dahi alamayacak hale geldik. Şüphesiz sıcaklardan en çok etkilenenlerin başında çocuklar ve yaşlılar gelmektedir. Aşırı sıcakların ve bunaltıcı havaların etkisinin en aza indirilmesi için çocukların bakımına bu günlerde daha fazla dikkat etmek gerekmektedir.

Çocuklarda su tüketiminin önemi Cocuklarda-su-tuketiminin-onemi-medium-0

Çocuklar, ne kadar su içmeli?

Sıcaklığın yüksek olduğu günlerde çocukların ve bebeklerin, terleme ve buharlaşma yoluyla tuz ve su kaybı da artmaktadır. 1 ila 3 yaşındaki çocuklarda günde 1-1,5 litre su tüketilmesi gerekmektedir. Su kaybı ve aşırı tuz kaybının önüne geçilebilmesi için, çocukların su tüketimine dikkat edilmesi ve çocukların gün boyunca izlenmesi gerekmektedir. Sıcak havalar hazım ve sindirimi olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle çocuklarda ve bebeklerde beslenmede hazmı kolay gıdalar tercih edilmelidir. Bunlar sebze, meyve, ayran gibi yiyecek ve içecekler olabilir. Sıcak havalarda çocukların sıvı tüketiminin yanı sıra yiyeceklerine de dikkat edilmelidir. Sağlıklı olmasının yanı sıra ağır yiyeceklerden çocukların kaçınmasını sağlamak gerekir. Aşırı sıcak havalarda besinler hemen bozulabilmekte, yapılan yiyecekler günlük olarak yapılmalı ve hemen tüketilmesine özen gösterilmeli aksi takdirde, bayatlamış yiyecekler çocukların hastalanmasına yol açabilmektedir.
Hasta ve özel ilgi gerektiren çocuklar için, örneğin; kalp, şeker ve böbrek, hipertansiyon hastası olan çocukların sağlığı ise ciddi bir risk oluşturmaktadır. Aşırı sıcaklar, böbrek hastası bir çocuğun su ve tuz dengesini ciddi anlamda etkilemektedir. Bu gibi çocukların sıcak havalarda mümkün olduğunca dışarı çıkmaması ya da serin ortamlarda bulunmaları gerekmektedir.
Uzmanlar sıcak havalarda kalp ve şeker hastası çocukların yanlış saatlerde beslenmesinin ciddi sağlık sorunlarının da beraberinde getireceğine dikkat çekiyor. Aldığı gıdaların kalori miktarlarının dikkatlice izlenmesi gerekmektedir. Sağlık problemi bulunan çocukların güneş ışınlarının dik geldiği vakitlerde dışarı çıkmaması ve güneşten korunmasını sağlayacak önlemlerin alınması gerekmektedir.
En faydalı içecek; su!

Çocuk için en iyi içecek sudur. Su gereksinmesini karşılamak için şeker katılmış meşrubatın içilmesi obezite riskini artırır, çocuğun dengesiz beslenmesine ve diş sağlığının bozulmasına neden olur. Ergenlik çağı büyüme ve gelişimin en önemli dönemlerinden biridir. İskelet sistemi çok hızlı büyür. Bu da kalsiyum gereksinmesini artırır. Bu dönemde kemiğin kalsiyum yoğunluğunun doruk noktasına gelmesi ileri yaşlarda kemik erimesinden kaynaklanan osteoporosiz gibi sağlık sorunlarının önlenmesinde yardımcı olur. Kalsiyum içeriği yüksek su içilmesi artan kalsiyum gereksinmesine katkıda bulunur. Gençler şeker içeriği yüksek meşrubat içmeye meyillidirler. Bu içecekler bol kalori kaynağıdırlar. Su gereksinmesini karşılamak için bu tür içeceklerin içilmesi obezite riskini artırır.
Gençler su ihtiyaçlarının bir bölümünü süt ve ayranla karşılayabilir. Bunun yanında fiziksel aktivite durumlarına göre günlük 1,5-2,0 litre su içmelidirler. Fiziksel aktivitesi yüksek olan gençler daha fazla su içmelidirler. Özellikle sıcak havalarda yapılan fiziksel aktivitelerde daha çok su içmeleri konusunda gençler uyarılmalıdır.
İshale dikkat!

Yaz aylarında bebeklerin de su ihtiyacını tam karşılamak gerekir. Yeni doğan bebeğin ağırlığının 3/4'ü sudur. Bebek büyüdükçe su içeriği azalarak bir yaş sonunda yetişkinlerin düzeyinde olur. İki yaş altındaki çocuklar sıcak havalardan daha çok etkilenirler. Bu etkilenme, ishal ve kusma olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle yaz mevsiminde daha sık rastlanır ve buna da uzmanlar Yaz İshali olarak tanımlarlar. Bunun nedeni sıcakla birlikte çocuklarda su kaybının çok olması ve yiyeceklerin çok çabuk bozulmasıdır. Sıcağın etkisi ile terleme yoluyla ve ishalle su kaybının artması durumudur. Küçük çocuklar susadıklarını kolay ifade edemeyebilirler. Anne ve babalar sıcak ortamlarda ishal ve kusma gibi durumların ortaya çıkmaması için çocuğa sürekli su vermeli ve sıvı gıdalar almasına özen göstermelidir. Yanınızda mutlaka çocuk için temiz su taşımalı aklınıza geldiği an çocuğa su içirmelisiniz.
Çocukların su ihtiyacı

Çocuğun gereksindiği su miktarı yaşa göre değişir. Doğumu izleyen ilk 3 günde bebeğin beden ağırlığı ortalama 3 kg.dır. Günlük su gereksinmesi kilogram başına ortalama 100 mililitredir. Toplam günlük su gereksinmesi 300 mililitredir.
Onuncu günde ortalama ağırlık 3,2 kg.dır. Beden ağırlığının kg başına su gereksinmesi 125-150 mililitre arasında değişir. Günlük toplam su gereksinmesi 400-480 mililitredir. Üçüncü ayda ortalama beden ağırlığı 5,4 kg.dır. Kg başına su gereksinmesi 140-160 mililitre arasında değişir. Günlük toplam su gereksinmesi 756-864 mililitredir.
Görüldüğü gibi küçük çocuğun beden ağırlığının kg. başına su ihtiyacı yetişkin bireyinkinden yüksektir. İlk 6 aylık dönemde bebeğin su gereksinmesi anne sütüyle karşılanır. Altı aydan sonra gereksinmesi olan su bebeğe verilmelidir. Günlük su gereksinmesi gittikçe artarak 12 yaşında 1,5 litreye çıkar.
Sevgi
Sevgi
Site Editörü & Webmasteri
Site Editörü & Webmasteri

Mesaj Sayısı : 937
Kayıt tarihi : 08/11/10
Yaş : 41
Nerden : Uşak

http://www.bebegimiz.ile.biz

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz