Ek Gıdalara Geçişte Dikkat Edilecek Hususlar
1 sayfadaki 1 sayfası
Ek Gıdalara Geçişte Dikkat Edilecek Hususlar
*
Bebeğinize vereceğiniz ek gıdayı onun gelişim düzeyine göre ağzında kontrol edebileceği ve yutabileceği besinlerden yumuşak, pürtüksüz yarı sıvı besinler seçin.
*
Bebeğinize vereceğiniz her türlü gıda doğal ve taze hazırlanmış olmalıdır.
*
Bebeğiniz için hazırladığınız besinlere katı yağ, şeker, tuz ve baharat katmayın.
* Besinler hazırlanırken temizliğe çok önem verin, cam rende, temiz su kullanın.
* Çocuğunuzu beslemeden önce, altını değiştirdikten sonra ve siz tuvaletten çıktıktan sonra mutlaka ellerinizi yıkayın. Sabunu elinizde en az dört kez döndürün.
*
Besinlerin doğal tatlarına alışmalarını sağlayın.
*
Hazırladığınız gıdaları oda ısısında 2 saatten fazla bekletmeyin.
*
Konserve, dondurulmuş ve paketlenmiş yiyecekleri, hazır meyve suları ve kolalı içecekleri, içine boya, tatlandırıcı veya aroma katılmış besinleri bebeğinize asla vermeyin.
*
Yeni besinleri bebeğiniz aç iken deneyin.
*
Onun yorgun olmadığı ve sakin olduğu bir dönem seçin.
*
Yutmasını kolaylaştırmak ve ek gıdanın akciğere kaçmasını engellemek için ek gıda verirken onu kucağınızda kendini güvende hissedecek şekilde dik olarak tutun.
*
Her yeni gıdaya tek tek ve yavaş yavaş başlayın, az miktarda başlayıp, miktarı zamanla (3-4 gün) artırın.
*
Sevmediği bir gıdayı zorla vermeyin, yeniden denemek için bir süre geçmesini bekleyin.
*
Ek gıdaları bebeğe uygun bir kaşıkla verin, biberon kullanmayın.
*
Beslemeden önce bebeğin kaşıktaki yiyeceğe ilgi göstermesini bekleyin.
*
İsterse bebeğin yiyeceği elleyerek tanımasına izin verin.
*
Öğünlerde alacağı gıda miktarını bebeğinize bırakın, yemek istemediği takdirde ısrar etmeyin. Yeme hızı bebek tarafından belirlenmelidir.
*
Zamanla bebeğinizin kendi kendine yemesine izin verin, bu onun özgüvenini artırır.
*
Ek gıdalara başladıktan sonra da bebeğinizi 2 yaşına kadar emzirmeye devam edin.
*
Çocuğunuza bir yaşına gelene kadar mümkünse inek sütü vermeyin. Erken yaşta verilen inek sütü çocuğunuzda allerji ve kansızlık yapar.
*
Çocuğunuzu kansızlıktan korumak için demir yönünden zengin (et, yumurta, mercimekli baklagiller, pekmez) ek gıdalar verin.
*
Çocuğunuza vereceğiniz ek gıdaların A vitamini açısından da zengin (taze sebze ve meyve) olmasına dikkat edin. Bu onu hastalıktan koruyacaktır.
*
Üç yaşın altındaki çocuklar günde altı öğün beslenmelidir. Çocuğunuz ile birlikte siz de yiyin.
*
Bu onun iştahını artıracaktır.
*
Çocuklar kalabalıkta yemek yemeyi severler.
*
Beş yaşına kadar çocuğunuza fındık, fıstık, çekirdek gibi küçük kuru yemişler vermeyin. Bunlar nefes borusuna kaçarak boğulmaya ve akciğerlerin zarar görmesine neden olabilir.
* Bebeğinize bir yaşına gelene kadar vitamin damlası veya şurubu verin. Onu her gün en az yüzü ve elleri açıkta olacak şekilde 15-30 dakika güneşe çıkarın.
* Çocuğunuz hastalandığında beslenmesine dikkat edin. Daha az miktarlarda ve daha sık besleyin. Hastalığı geçtikten sonra en az bir hafta süreyle ek öğün ilave edin.Bu onun kaybettiği büyümesini yakalamasını sağlayacaktır.
* Yemeği bakır kapta pişirmeyin. C vitamini kaybolur.
* Domates gibi asitli gıdaları aliminyumda pişirmeyin. İçine aliminyum karışabilir.
* Sebzeleri pişirirken besin değerinin kaybolmaması için ışık, hava, ısı ve su ile en az temas edecek şekilde yani düdüklü tencerede buğulama usulü ve su ilavesi yapmadan pişirin.
* Patatesi soymadan kaynatın, mikrodalgada pişirin ya da fırınlayın.Rengini korusun diye asla soda katmayın. Yoksa vitamin ve mineraller azalır.
* Taneli kuru sebzeleri (fasulye, bezelye) bir gece önceden ıslatıp kaynatmayın. Kaynama derecesine gelince iki dakika kaynatıp bir saat o sıcak suda bekletin. Sonra pişirirken kendi kaynadıkları suyu kullanın.
Bebeğinize vereceğiniz ek gıdayı onun gelişim düzeyine göre ağzında kontrol edebileceği ve yutabileceği besinlerden yumuşak, pürtüksüz yarı sıvı besinler seçin.
*
Bebeğinize vereceğiniz her türlü gıda doğal ve taze hazırlanmış olmalıdır.
*
Bebeğiniz için hazırladığınız besinlere katı yağ, şeker, tuz ve baharat katmayın.
* Besinler hazırlanırken temizliğe çok önem verin, cam rende, temiz su kullanın.
* Çocuğunuzu beslemeden önce, altını değiştirdikten sonra ve siz tuvaletten çıktıktan sonra mutlaka ellerinizi yıkayın. Sabunu elinizde en az dört kez döndürün.
*
Besinlerin doğal tatlarına alışmalarını sağlayın.
*
Hazırladığınız gıdaları oda ısısında 2 saatten fazla bekletmeyin.
*
Konserve, dondurulmuş ve paketlenmiş yiyecekleri, hazır meyve suları ve kolalı içecekleri, içine boya, tatlandırıcı veya aroma katılmış besinleri bebeğinize asla vermeyin.
*
Yeni besinleri bebeğiniz aç iken deneyin.
*
Onun yorgun olmadığı ve sakin olduğu bir dönem seçin.
*
Yutmasını kolaylaştırmak ve ek gıdanın akciğere kaçmasını engellemek için ek gıda verirken onu kucağınızda kendini güvende hissedecek şekilde dik olarak tutun.
*
Her yeni gıdaya tek tek ve yavaş yavaş başlayın, az miktarda başlayıp, miktarı zamanla (3-4 gün) artırın.
*
Sevmediği bir gıdayı zorla vermeyin, yeniden denemek için bir süre geçmesini bekleyin.
*
Ek gıdaları bebeğe uygun bir kaşıkla verin, biberon kullanmayın.
*
Beslemeden önce bebeğin kaşıktaki yiyeceğe ilgi göstermesini bekleyin.
*
İsterse bebeğin yiyeceği elleyerek tanımasına izin verin.
*
Öğünlerde alacağı gıda miktarını bebeğinize bırakın, yemek istemediği takdirde ısrar etmeyin. Yeme hızı bebek tarafından belirlenmelidir.
*
Zamanla bebeğinizin kendi kendine yemesine izin verin, bu onun özgüvenini artırır.
*
Ek gıdalara başladıktan sonra da bebeğinizi 2 yaşına kadar emzirmeye devam edin.
*
Çocuğunuza bir yaşına gelene kadar mümkünse inek sütü vermeyin. Erken yaşta verilen inek sütü çocuğunuzda allerji ve kansızlık yapar.
*
Çocuğunuzu kansızlıktan korumak için demir yönünden zengin (et, yumurta, mercimekli baklagiller, pekmez) ek gıdalar verin.
*
Çocuğunuza vereceğiniz ek gıdaların A vitamini açısından da zengin (taze sebze ve meyve) olmasına dikkat edin. Bu onu hastalıktan koruyacaktır.
*
Üç yaşın altındaki çocuklar günde altı öğün beslenmelidir. Çocuğunuz ile birlikte siz de yiyin.
*
Bu onun iştahını artıracaktır.
*
Çocuklar kalabalıkta yemek yemeyi severler.
*
Beş yaşına kadar çocuğunuza fındık, fıstık, çekirdek gibi küçük kuru yemişler vermeyin. Bunlar nefes borusuna kaçarak boğulmaya ve akciğerlerin zarar görmesine neden olabilir.
* Bebeğinize bir yaşına gelene kadar vitamin damlası veya şurubu verin. Onu her gün en az yüzü ve elleri açıkta olacak şekilde 15-30 dakika güneşe çıkarın.
* Çocuğunuz hastalandığında beslenmesine dikkat edin. Daha az miktarlarda ve daha sık besleyin. Hastalığı geçtikten sonra en az bir hafta süreyle ek öğün ilave edin.Bu onun kaybettiği büyümesini yakalamasını sağlayacaktır.
* Yemeği bakır kapta pişirmeyin. C vitamini kaybolur.
* Domates gibi asitli gıdaları aliminyumda pişirmeyin. İçine aliminyum karışabilir.
* Sebzeleri pişirirken besin değerinin kaybolmaması için ışık, hava, ısı ve su ile en az temas edecek şekilde yani düdüklü tencerede buğulama usulü ve su ilavesi yapmadan pişirin.
* Patatesi soymadan kaynatın, mikrodalgada pişirin ya da fırınlayın.Rengini korusun diye asla soda katmayın. Yoksa vitamin ve mineraller azalır.
* Taneli kuru sebzeleri (fasulye, bezelye) bir gece önceden ıslatıp kaynatmayın. Kaynama derecesine gelince iki dakika kaynatıp bir saat o sıcak suda bekletin. Sonra pişirirken kendi kaynadıkları suyu kullanın.
Similar topics
» Prezervatif alerjisine dikkat!
» Anne adayları dikkat
» Hamilelikte Röntgen ve x-ışınlarına dikkat!
» Oruç tutan gebeler dikkat!
» Loğusalıkta dikkat edilmesi gerekenler!!
» Anne adayları dikkat
» Hamilelikte Röntgen ve x-ışınlarına dikkat!
» Oruç tutan gebeler dikkat!
» Loğusalıkta dikkat edilmesi gerekenler!!
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz